Muziekgesprek

Het verhaal achter de muziek

Hoe weten wij wat de muziek betekent, hoe kunnen wij de lijn volgen en het gevoel krijgen dat wij het ‘begrijpen’? Ik deel mijn zoektocht met mensen aan de hand van voorbeelden uit de uitvoerend praktijk, vragen uit het publiek, en eigen ervaring met het ontrafelen van een partituur.

Wij zoeken naar de herhalende elementen, die een Westers publiek vrijwel automatisch herkent en opslaat als sleutel tot een stuk: ritme, harmonische structuur (jawel, binnen vier maten heeft u het al, bij zowel klassiek als popmuziek), speciale melodische gebaren. Maar als de muziek ‘modern’ is, wat dan? Ook hiervoor zijn er hulpmiddelen tot het doorgronden en ervaren van nieuwe muziek.

Keuze uit meerdere thema’s: compositie, woorden en muziek, multidisciplinaire kunstprojecten, performance art, muzikale keuzes maken.

De gesprekken worden gevoerd in het Nederlands in samenspraak met muziekhistoricus Jurgen van den Hout, en voorzien van live muzikale voorbeelden.


The story behind the music

How do we know what music means, what do we know ‘intuitively’ and how do we ‘understand’ a piece of music? We explore the musical road map using examples from performance practice, in response to questions from the audience, and my own experience unravelling new scores.

Themes: composition, words and music, interarts projects, performance art, making musical choices.

Music talks are available in English or Dutch, and are illustrated with live musical examples.