By the light of his heart: a poet’s journey

Ierse muziek, voordracht van prachtige vertalingen van de Pomes Penyeach, en nieuw gecomponeerde liederen–samen het verhaal van James Joyce’s reis door zijn leven honderd jaar geleden; jonge vaderschap, de liefde, oorlog, bedrog, en uiteindelijk ‘old heart’s wisdom’.

 • Julia Henneman, voordracht
 • Robbert-Jan Henkes en Erik Bindervoet, vertalingen
 • Caroline Stam, soprano
 • Matthijs Mesdag, baritone
 • Joep van Beijnum, viool
 • Carolien Heinen, viool
 • Julia Barnes, altviool
 • Mariëtte Gort, cello
 • Che-sheng Wu, slagwerk
                                         Simples
            O bella bionda, sei come l’ onda!

…for her

Who gathers simples of the moon.

                              from Pomes Penyeach, James Joyce

James Joyce schreef Simples in Trieste in 1915. Honderd jaar later is de vonk van inspiratie overgesprongen en ik maakte een toonzetting voor sopraan, altviool en cello. Op zaterdag 5 september 2015 gaven sopraan Caroline Stam, celliste Mariette Gort samen met mij de eerste uitvoering op Kunsteiland 2015.

Op 19 december 2015 werd Simples gespeeld in de Venetiaanse Kamer te Bloemendaal samen met twee nieuwe composities: Tilly (Baker’s dozen) en She weeps over Rahoon.

Het project groeit uit in 2016 tot een dubbele liedcyclus voor sopraan, bariton, strijkkwartet en (!) slagwerk. Ik componeer liederen op 9 van de 13 Pomes Penyeach in 2015-2016. Op 6 maart 2016 speelden wij samen met bariton Matthijs Mesdag de premiére van Around Us (On the beach at Fontana, Trieste, 1914) en Nightpiece (Trieste, 1915). Joep van Beinum en Carolien Heinen, violisten, en Che-Sheng Wu, slagwerk, spelen samen met Mariëtte Gort op de cello en ik op de altviool. Voor Nightpiece maakte Hannah Zwennes een mooi korte film op de vertaling door Robbert-Jan Henkes en Erik Bindervoet.

In 2017 gaan wij verder met het koppelen van de gedichten aan Facetten kunstenaars. Performances door Han Buhrs en de aanstormend slagwerker/theatermaker Yung-Tuan Ku, een mobiele tentoontstellingsobject door de jonge ontwerper Milou Parthesius met visuele en auditieve kunst van nog meer Facetten kunstenaars. En een cd van de composities. Werk aan de winkel dus!

Irish folk music, translations of 9 of the 13 Pomes Penyeach, and a newly composed song settings in a theatrical frame: altogether the story of James Joyce’s journey through young fatherhood, love, war and the complexities of betrayal, ending in ‘old heart’s wisdom’. There WAS dancing at the afterparty to celebrate my almost 60th birthday!

Soprano Caroline Stam and baritone Matthijs Mesdag are joined by violinists Joep van Beinum and Carolien Heinen, me on the viola, Mariëtte Gort on the cello and Che-Sheng Wu, percussion and movement. Julia Henneman, spoken word and staging.


James Joyce wrote Simples in Trieste in 1915. In april 2015 I picked up the thread of inspiration and made a song setting for soprano, viola and cello. And the inspiration led further…


Tilly (Baker’s dozen), She weeps over Rahoon, Simples and Their Young Hearts (Needleboats at San Sabba) make up the song cycle “The Flowering Branch” for soprano and strings. The premiere of the first three was on December 19, 2015 in the Venetiaanse Kamer in Bloemendaal. Still to come: The bold Irish bard, written on the melody of an Irish folksong.


The baritone cycle “Old Heart’s Wisdom” takes up the trail of Joyce’s life with Rosefrail, Around Us (On the beach at Fontana), Nightpiece, and Alone/Bahnhofstrasse. Around Us and Nightpiece were premiéred in Zaandam on March 6, 2016, and the rest will be aired in August–date coming soon. Violinists Joep van Beinum and Carolien Heinen make up the rest of the quartet, and percussionist and body performer Che-Sheng Wu plays in Around Us, Alone and Bahnhofstrasse.


The project continues in 2017 with commissions for artworks based on the translations of the poetry, to be exhibited and included in a book featuring the translated poems, the artwork, and a cd with the recorded compositions. Another kind of journey…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s